Millennials
We worden om onze oren geslagen met begrippen als ‘millennials’, ‘babyboomers’ en ‘generatie Alpha’. Al deze termen insinueren dat de periode waarin je geboren bent, de rest van je leven bepaalt. Je geboortejaar is zo als het ware de voorspeller van je job, je levensstijl en de manier waarop je je kinderen zal opvoeden. Maar klopt dat ook?
Wie zijn ze?
Als je op dit moment een jonge ouder bent, is de kans groot dat je tot de groep van de Millennials behoort. Je bent dan geboren tussen 1980 en 2000. Je kan je misschien nog een cassettespeler en een discman herinneren, maar je speelt nu zeker even vlot muziek via Spotify of via een ander digitaal muziekkanaal. Tijdens jouw generatie is de technologie er immers als een speer vandoor gegaan; internet werd in gebruik genomen, plots had iedereen zijn eigen draadloze telefoon en zijn eigen computer of tablet. Auto’s merken nu zelf op wanneer je moet remmen en helpen je met parkeren. Je eten koop je klaargemaakt in de supermarkt of laat je (al dan niet bereid) aan de deur leveren. Mensen zien je als flexibel, maar ook als egoïstisch. Millennials staan erom bekend dat ze steevast op zoek gaan naar een goed evenwicht tussen hun werk en hun privéleven en liever niet hun hele leven lang op dezelfde werkplek aan de slag blijven.
Wat doen ze?
Millennials zouden over het algemeen graag reizen, later aan kinderen beginnen dan de vorige generatie en altijd in contact staan met de mensen om hen heen door middel van sociale media. Als je een millennial bent wil je waarschijnlijk flexibel kunnen werken en uitgedaagd worden op je job, liefst met collega’s die meer dan “gewoon collega’s” zijn, maar met wie je na het werk ook op stap kan gaan.
Hoe voeden ze hun kinderen op?
Eerst en vooral zorgt de nieuwe technologie er voor dat je als millennial veel meer opties hebt om je kind te ‘monitoren’. Dit mag je bijna letterlijk opvatten; je kan je baby al in 3D leren kennen terwijl je nog zwanger bent en na de geboorte kan je hem te allen tijde bekijken door het cameraatje in de babyfoon. Wanneer je kind ouder wordt, kan je hem bereiken via zijn smartphone. Je hebt dus veel meer controle over je kind dan je ouders over jou hadden, maar dat is misschien niet altijd beter…
Wat wel een grote stap voorwaarts is, is dat millennials afstappen van de ‘achterbankgeneratie’.
Waar jij vroeger overal met de auto naartoe gebracht werd, ben je nu vanuit ecologische en gezondheidsredenen veel meer geneigd om je kinderen te vervoeren met de (bak)fiets. Nog zo’n voordeel aan “millennialouder” zijn, is dat je tijd durft nemen voor jezelf. Die tijd kan je gebruiken om te ontspannen en om met vrienden af te spreken. Meer dan ooit durven we eerlijk praten over de uitdagingen van het ouderschap, en ook daar word je een betere ouder van. Bovendien ben je je er als millennial van bewust dat het belangrijk is om je kinderen op een warme, positieve manier op te voeden, wat hen dan weer klaarstoomt om op hun beurt, als “generatie Z-kinderen” sterk in het leven te staan.