Het nieuws staat vol met artikelen over klimaatverandering, klimaatprotesten en uitstoot van broeikasgassen. Iedereen weet intussen de problemen wel op te noemen, maar oplossingen verzinnen is toch een stuk lastiger. Als consument lijkt het soms onmogelijk om je steentje bij te dragen aan een beter milieu, maar het tegenovergestelde is waar! Dit artikel geeft je een paar tips om ook in je dagelijkse leven milieubewuster te worden.
Hergebruiken
Een van de grote milieuproblemen is de enorme hoeveelheid afval die we dagelijks produceren. Het hergebruiken van artikelen leid behalve tot minder afval, ook tot minder kosten voor je portemonnee. Er zijn afgelopen jaren steeds meer herbruikbare artikelen op de markt gekomen. Plastic flesjes kunnen vervangen worden door herbruikbare flessen. Er zijn veel hippe modellen te vinden, met een minimalistische uitstraling of met een vette print.
Zero-waste?
Behalve flessen zijn er ook herbruikbare wattenschijfjes, verpakkingen voor boterhammen en ander voedsel en herbruikbare rietjes te vinden. Sommige mensen gaan hier zo ver in dat ze intussen zero-waste kunnen leven, dit betekend dat ze helemaal geen afval meer produceren. Natuurlijk hoef jij het niet zo ver door te trekken, want alle beetjes helpen al!
Scheiden en recyclen
Wanneer het niet mogelijk is om producten her te gebruiken, kun je altijd nog de materialen zo veel mogelijk recyclen. Door materialen te recyclen zal ook de productie van materialen verminderen en dus ook de uitstoot van schadelijke uitstootgassen afnemen. Bijna elk dorp of stad heeft een glasbak in Nederland, maar wist je dat er nog veel meer materialen hergebruikt kunnen worden? Zo hebben ook veel steden een verzamelpunt voor metaalafval, plastic en drinkpakken.
De gft-bak
Ook groenafval kan je scheiden zodat dit weer als compost en biogas gebruikt kan worden. Op dit moment beland nog bijna de helft van alle schillen, stronken en voedselresten in de normale vuilnisbak. Dit is natuurlijk zonde! Heb je geen gft-bak thuis? Dan kan je het vaak naar een centraal punt in de stad brengen. Verzamel dan al je groenafval in een afsluitbare bak in de vriezer, zo gaat het niet stinken en hoef je het maar eens per week weg te brengen.
Een milieubewuste keuken
Behalve hergebruiken en recyclen, zijn er natuurlijk nog talloze dingen die je kunt doen voor het milieu. Steeds meer gezinnen plannen een dag zonder vlees in bijvoorbeeld. Er zijn tegenwoordig steeds meer vegetarische en zelfs veganistische opties in de supermarkt. De vleesindustrie is een van de grootste CO2-uitstoters, dus een vlees-vrije dag heeft een zeer positieve invloed op het milieu. Omdat vlees-vrij eten ook steeds populairder wordt, zijn er talloze recepten te vinden op internet. Laat je hier door inspireren en kook eens vegetarisch voor het hele gezin!