Ons lichaam lijkt te communiceren met muziek: Zo kunnen de rillingen over onze rug lopen, of alle haren op onze armen staan plots overeind. Muziek roept emoties op. Het laat ons bewegen. Ken je het gevoel van muziek dat ons zo blij maakt dat we er spontaan van gaan dansen door de huiskamer? Of muziek dat ons net niet uit een raam laat springen, de depressie nabij… Van sommige momenten gaat je hart zwellen van trots, bijvoorbeeld wanneer op de Olympische Spelen één van onze atleten op de tribune zijn of haar gouden medaille in ontvangst mag nemen. Dit ritueel maakt een wereld van verschil met of zonder de begeleiding van ons nationaal volkslied! Wanneer we onze anthem erbij horen, maakt het de emoties van trots duizend keer krachtiger! Muziek kan ons ook moedig maken. Stel dat je een zware taak wacht, maar je luistert nog even naar “the final countdown” (van de groep Europe). Wedden dat die drempelvrees zich wel koest houdt?
Wat doet muziek nu juist in onze hersenen?
De betekenis van muziek is fundamenteel groter dan het gesproken woord, beelden of geuren. Dit komt omdat onze hersenen gevoelig zijn voor het herkennen van patronen van klank en trillingen: Muziektonen komen binnen in onze hersenen, waar ze worden doorgestuurd naar onze gehoorschors temporale kwab. Muziek die we als “niet fijn” ervaren, passeert de cingulate cortex en dit zorgt ervoor dat we hetzelfde gevoel krijgen als bij een conflict of pijn. Wordt de muziek “wél plezierig” ervaren, geeft dit een stijging van het hormoon dopamine. Hiervan worden we blij en actief!
Het genezend effect van muziek.
Door 23 wetenschappelijke studies is aangetoond dat muziek ons beter en sneller doet genezen na een operatie. Specifiek bij het herstellen van een beroerte is vastgesteld dat het de bloeddruk verlaagt, stress vermindert en het hartritme vertraagt. Beter dan alleen maar bloeddrukpilletjes nemen… Ook maakt muziek patiënten vlak voor een operatie rustiger, een methode die ziekenhuizen best méér kunnen toepassen, dan alleen maar kalmeermiddelen toe te dienen. Ook heeft muziek een verzachtend en genezend effect op mensen die lijden aan een depressie. Met de juiste muziek weliswaar, kan dit een gevoel van vreugde en betere momenten oproepen.
Wist je dat?
1) koeien meer melk produceren wanneer ze luisteren naar muziek van Beethoven? (al is dit nooit echt wetenschappelijk aangetoond…de boeren weten wel beter…))
2) wijnhandelaars en antiquairs meer verkopen wanneer op de achtergrond zachte klassieke muziek weerklinkt?
3) sporters en joggers hun prestaties langer en beter kunnen volhouden terwijl ze naar rockmuziek luisteren?
4) dementerenden rustiger worden wanneer ze luisteren naar hun geprefereerde muziek? Het geneest de ziekte niet, maar verzacht wel heel wat andere klachten, zoals angst en verwarring.
5) goeie ouwe Mozart niet het IQ van mensen doet stijgen? Dit is ondertussen achterhaald, maar het is wel bewezen dat deze muziek de concentratie bevordert en mensen minder gevoelig maakt voor afleiding.
Muziek vertelt een verhaal… het maakt ons leven mooi en wat minder banaal! Ideaal om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte!