Wanneer je alleen gaat wonen of samen gaat wonen met je partner, dan moet je de overweging maken of jullie een huisje of appartement gaan kopen of huren. Zowel bij kopen als bij huren zijn voor- en nadelen verbonden. Bij de ene optie, hang je vast aan een maandelijkse afbetaling aan de bank, terwijl je bij de andere optie wat minder geld per maand kwijt bent, maar je niets opbouwt voor jezelf. Het kan een beslissing zijn waarin serieus gewikt en gewogen moet worden. Of toch niet? Want is hamsterhuren misschien geen goed idee? We leggen hier de voor- en nadelen even voor jou uit!
Hamsterhuren, wat is het?
Een woning kopen kan heel wat geld kosten. Huren wil je soms niet meteen gaan doen, omdat veel mensen dit weg gegooid geld vinden. Misschien moet je daarom de optie hamsterhuren eens overwegen. Dit houdt in dat je een woning huurt, maar waarbij je de optie hebt om ze na een paar jaren te kopen. Beslis je na bijvoorbeeld 5 jaar dat je echt wel graag in de woning woont en het zou willen kopen, dan wordt het reeds betaalde huurgeld afgetrokken van een toekomstige lening. Beslis je na 5 jaar toch om ergens anders naartoe te trekken, geen probleem. Maar dan ben je natuurlijk het huurgeld van de afgelopen 5 jaar wel kwijt, net zoals dat met gewoon huren in zijn werk gaat.
Wat zijn de voordelen van hamsterhuren?
Aan hamsterhuren zijn heel wat voordelen verbonden waardoor het wel interessant voor jullie kan lijken. Toch moet je bij zo’n belangrijke beslissing even de voor- en nadelen tegenover elkaar afwegen. De voordelen zetten we hier alvast even op een rijtje:
- Een van de belangrijkste voordelen bij hamsterhuren is, dat wanneer je beslist om over te gaan tot kopen, het huurgeld geen weggegooid geld is, wat je bij gewoon huren wel zou hebben.
- Je hebt geen verplichtingen, het hamsterhuren is volledig vrijblijvend. Wil je na een aantal jaren toch ergens anders naartoe, is dat geen probleem. Je hangt niet vast aan een contract.
- Tijdens de jaren dat je huurt, ken je de buurt en de omgeving al heel goed. Je hebt kennis gemaakt met de buren en wanneer je dus beslist om te gaan kopen, moet je niet helemaal vanaf 0 beginnen.
- Het bedrag dat je zou moeten betalen wanneer je de woning zou kopen, word je vanaf dag 1 dat je gaat hamsterhuren vastgelegd. Je kan tijdens de jaren heen dus niet voor onaangename verrassingen komen te staan waarbij de prijs plots hoger ligt dan ervoor.
Zijn er nadelen aan hamsterhuren verbonden?
Zoals bij alles, zijn er naast de voordelen ook een paar nadelen aan hamsterhuren verbonden. Deze zijn immers wel minder dan de voordelen. Dit zijn de belangrijkste nadelen aan hamsterhuren:
- Bij het huren van de woning, heb je geen fiscaal voordeel, maar dat is bij gewoon huren natuurlijk ook zo.
- Je kan bij een hamsterhuurwoning niet meer kiezen hoe je de woning graag ingedeeld wil zien wanneer je ze koopt. Dit, omdat de meeste hamsterwoningen netjes afgewerkt zijn.
- Huurgeld kan iets hoger liggen dan bij een gewone huurwoning. Maar dat is enkel nadelig als je het huis uiteindelijk niet koopt.
- Het aantal hamsterwoningen is nog vrij laag, je moet echt geluk hebben als je in de regio’s naar wens er eentje vindt!
Wat ons betreft is hamsterhuren zeker een goede oplossing voor jonge koppels of alleenstaanden met een klein of geen startkapitaal!
Toch gekozen om te gaan hamsterhuren? Lees dan vlug onze tips voor het inrichten van je woonkamer met een beperkt budget!