Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat is een hernia en hoe herken je een hernia?

hernia pijn

Je rug is opgebouwd uit verschillende botten, die ook wel wervels worden genoemd. Tussen deze wervels liggen elastische schijven die een zachte kern hebben. Als er een uitstulping in kern van zo’n tussenwervelschijf ontstaat, kan dit leiden tot pijn en klachten in de onderrug. Er is dan sprake van een hernia. Wat is een hernia precies? Wat zijn de symptomen? En hoe kun je een hernia herkennen? Dat en meer lees je in onderstaand artikel.

Wat is een hernia van de rug?

Zoals hierboven ook al staat beschreven, is een hernia een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze schijf is gemaakt van kraakbeenringen en heeft een gel-achtige kern die zorgt voor beweeglijkheid van de wervelkolom. Echter, het is ook mogelijk dat deze kern naar buiten komt en op een zenuw gaat drukken. Hierdoor ontstaan de pijnklachten die bij een hernia komen kijken.

Verschillende oorzaken van een hernia

Een hernia komt in Nederland vrij vaak voor. In een groot deel van de gevallen is er sprake van een aangeboren zwakte, maar er zijn ook een tal van andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan. Zo kan onvoldoende lichaamsbeweging, een slechte conditie en overwicht, roken en slechte voeding allemaal een invloed hebben op de conditie van de tussenwervelschijven. Daarnaast is leeftijd ook een risicofactor, aangezien de tussenwervelschijf door toename in leeftijd kwetsbaarder wordt.

Te zware belasting is ook een veel voorkomende oorzaak van een hernia, zoals een langere periode van overbelasting met veel fysiek werk zoals bukken en draaien.

Hoe kun je een hernia herkennen?

Doordat de uitstulping op een zenuw drukt, is een van de belangrijkste symptomen van een hernia rugpijn. Er is hierbij sprake van een scherpe pijn in de onderrug, die verergert bij hoesten, niezen of persen. Ook is het mogelijk dat er pijnklachten ontstaan aan één of beide benen: zogenaamde uitstraling. Ook kan er een gevoel van spierzwakte, tintelingen of een verminderd gevoel in het been optreden.

De behandeling van een hernia

Bij het vermoeden van een hernia zal er een aanvullend onderzoek gedaan worden om uitsluitsel te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een CT-scan of röntgenfoto en in enkele gevallen zal er ook een MRI-scan gemaakt worden. Voor de behandeling zal er in een groot deel van de gevallen niet gekozen voor een operatie. 70 tot 80% kan namelijk herstellen zonder operatie en met hulp van beweegtherapie bij een fysiotherapeut. In sommige gevallen kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om de pijn te bestrijden. Mocht deze conservatieve behandeling onvoldoende helpen, dan zal er worden overgegaan tot een operatie om de uitstulping te verwijderen.

Algemene voorzorgsmaatregelen

Wil je een hernia voorkomen? Dan zijn er een aantal algemene adviezen. Zorg voor een goede conditie, een gezonde levensstijl en voor een goede werkhouding. De combinatie van bukken en draaien is erg zwaar voor de rug, dus probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast is het verstandig om te stoppen met roken om het risico te verkleinen.