Waarom hikken we?

We kennen het allemaal, we zijn in een gesprek en plots slaat die vervelende hik toe. Vaak gebeurt dit op een moment waarop het echt niet slechter kan. Denk maar aan een presentatie die je moet geven of tijdens een vergadering. Niet alleen kan het heel vervelend zijn, het kan ook nog eens beschamend zijn wanneer je erg luid moet hikken. Vaak is het even doorbijten en ben je er na een paar minuten meestal weer vanaf. Maar er zijn ook mensen die er langer last van hebben. Sommige mensen hebben het zelfs dagen aan een stuk, er is zelfs al eens aan zelfmoord gedaan, omdat men niet van de hik af geraakte. Want wat is dat vervelende hikken eigenlijk, hoe ontstaat het, waarom doen we het? En hoe kan je er snel vanaf geraken?

De hik, wat is het?

Als we dat vervelende hikken dan toch moeten ondergaan, zou het wel fijn zijn als we weten wat hikken juist is en hoe het komt. Als we aan het hikken zijn dan gebeurt er in ons lichaam iets met ons middenrif. De hik is een krampachtige samentrekking van onze middenrifspier. Wanneer je inademt, gaat het middenrif samentrekken en hierdoor gaat deze spier platter worden waardoor er meer ruimte komt in onze borstholte. Daardoor wordt de druk in de borstholte lager en zetten de longen uit waardoor er lucht naar binnen gaat stromen.

Ook komt er eten binnen langs onze mond en omdat het eten niet in onze luchtpijp zou belanden zoals bij lucht, hebben we een strotklepje. Dit sluit de luchtpijp af zodra we slikken. De kringspieren aan het begin van onze luchtpijp gaan zich samentrekken en wat vernauwen, terwijl de bovenste spieren van de slokdarm ontspannen. Wanneer we ademhalen gebeurt net het tegenovergestelde. Dit is zo in onze hersenstam geprogrammeerd, zodat we ons hier zelf niet mee bezig moeten houden. Door de hik gaat ons middenrif samentrekken waardoor de druk in de longen afneemt. Dit heeft als effect dat we sneller gaan ademen waardoor het strotklepje niet gaat ontspannen, maar gaat dichtklappen na het inademen. Dat geluid is het bekende hikgeluid.

Waarom doen we het?

Er zijn verschillende oorzaken voor het hikken. Een oorzaak kan te snel eten zijn, frisdranken met prik of kauwgom. Ons autonoom zenuwstelstel zorgt ervoor dat we gaan hikken. Meestal duurt dit maar een paar minuten, maar bij sommige mensen kan dit ook een heel stuk langer zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om het hikken te kunnen stoppen.

Tips tegen hikken

Er gaan tal van tips de ronde die goed zouden zijn tegen het hikken. Maar welke werken nu ook echt? Wat je echt kan doen om het hikken te doen stoppen, is je adem inhouden. Hierdoor gaat de luchtdruk in je keel toenemen en gaat het hikken stoppen. Ook kan je een glas water drinken of schrikken. Wanneer iemand jou laat verschieten tijdens de hik, wordt de hikreflex verstoort waardoor die vanzelf gaat stoppen.

Op deze manier kan jij ontstressen van de hik!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here