Hoe komt het dat we soms dromen tijdens onze slaap?

De kans is groot dat je al eens hebt meegemaakt dat je bent wakker geworden uit een hele leuke droom of misschien wel een minder leuke nachtmerrie. Vaak droom je over mensen uit je directe omgeving, maar waarom dromen we juist tijdens onze slaap?

Verschillende slaapfases

Je doorgaat maar liefst vijf slaapfases tijdens je nachtrust. De eerste fase wordt de inslaapfase genoemd. Dit is de periode waar je schommelt tussen het wakker zijn en het slapen. Je bent volledig rustig je merkt dat je in slaap aan het dommelen bent.

De tweede fase is de fase van de lichte slaap. Hier slaap je al wel maar eerder oppervlakkig. Als je hieruit zou ontwaken, heb je geen uitgerust gevoel. Gemiddeld duurt deze fase iets minder dan een uur.

De derde fase is overgangsfase naar de diepe slaap. Je lichaam maakt zich als het ware klaar om diep te slapen. De vierde fase is dan ook logischerwijs de fase van de diepe slaap. Als je in deze fase wakker wordt gemaakt, reageer je heel verward. Het moet altijd even doordringen waar je juist bent.

De laatste fase is de bekendste fase, namelijk de REM-slaap. Dit wordt ook wel de droomslaap genoemd. In deze fase komen de dromen voor. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat je ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen.  Verrassend genoeg zijn je hartritme en je ademhaling ook helemaal niet regelmatig.

Deze verschillende slaapfases vormen samen een slaapcyclus. Opvallend is dat je na elke cyclus even wakker wordt zodat je lichaam kan controleren of alles nog in orde is. Zo controleert het bijvoorbeeld of je niet naar het toilet moet. Als alles in orde is, begin je terug aan een nieuwe slaapcyclus.

Waarom dromen we?

Een van de belangrijkste redenen waarom we dromen is om emoties te verwerken. Dat is een van de redenen waarom we vaak dromen over mensen uit onze omgeving of over dingen die we overdag hebben meegemaakt. Wanneer we een goede nachtrust en een goede REM-slaap hebben gehad, kunnen we deze emoties beter verwerken. Deze fase is met andere woorden dus de belangrijkste fase van de vijf.

Een andere reden waarom we dromen is om ons geheugen te onderhouden. Wanneer je aan het studeren bent bijvoorbeeld, wordt de informatie die je overdag hebt gestudeerd, ’s nachts verwerkt. Nachtje door doen tijdens de blokperiode is dus geen goed idee!

Jammer genoeg hebben we soms ook nachtmerries. Ook die hebben een functie!

Het zou ons namelijk helpen voorbereiden op noodsituaties in het echt leven. Onze vlucht- en vechtreactie werkt verrassend genoeg veel sneller wanneer we aan het slapen zijn.

Ben je een slechte slaper? Klik dan hier tips voor een betere nachtrust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here