Je kent het wel, je voelt je neus kriebelen en je weet dat er een nies zit aan te komen. Zeker het afgelopen jaar kan het wel eens zijn dat je toevallig een stapje opzijzette wanneer je iemand hoorde niezen. Maar waarom niezen we eigenlijk?
Hoe werkt niezen juist?
Als je moet niezen, komt dat doordat je neusslijmvlies wordt geprikkeld door iets. Vaak is dit een schadelijk stofje dat in je neus is terechtgekomen wanneer je door je neus inademt.
Wanneer je de reflex hebt om te beginnen niezen, adem je eerst heel hard in. Deze lucht komt in de longen terecht en wordt daar vastgehouden omdat je strottenklepje en je stembanden zich afsluiten. Daarna spannen de uitademingsspieren zich aan en gaat het klepje en je stembanden terug open. De lucht die was opgeslagen, vliegt met een hoge snelheid je neus en je mond uit. Deze lucht kan maar liefst een snelheid halen van 150 tot 200 kilometer per uur.
Mensen die allergisch zijn aan bepaalde dingen of last hebben van hooikoorts niezen vaak veel meer dan normaal. Je kan het niezen niet wegnemen, maar je kan er wel voor zorgen dat de prikkels worden verminderd. Sluit bijvoorbeeld je ramen en deuren in de zomer zodat de pollen van grassen, bomen en planten niet tot in je huis komen.
Waarom is niezen zo belangrijk?
Niezen is de manier om het vuil dat in je neus terechtkomt, uit je neus te krijgen. Je reinigt als het ware je neus door af en toe te niezen. Het klopt ook dat je tijdens een verkoudheid meer niest dan normaal. Dat komt omdat je neusslijmvlies in die periode overgevoelig is door de infectie. Ze gaan dus veel sneller geprikkeld worden door een stofje, met het niezen als gevolg.
Belangrijk om te weten is dat je een nies eigenlijk nooit mag tegenhouden, hoe ongelegen het ook komt. Het inhouden van een nies kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid en voor je lichaam. Zoals hierboven al is vermeld, komt de lucht bij het niezen met een enorm hoge snelheid uit je neus. Probeer je dit tegen te houden door je neus en mond dicht te houden, dan moet die lucht ergens anders naar toe. Zo kan je bijvoorbeeld je trommelvlies beschadigen.
Wanneer je dus een nies voelt opkomen, laat je deze best gewoon komen. Neem een zakdoek of nies in je elleboogholte wanneer je er geen bijhebt.
Enkele leuke weetjes
Je kan bijvoorbeeld niet niezen in je slaap. Je niesreflex wordt onderdrukt omdat ons lichaam van mening is dat slaap belangrijker is dan niezen. Daarnaast ga je altijd automatisch je ogen dichtdoen wanneer je niest. Enerzijds wordt er gedacht dat we zo onbewust willen vermijden dat de ziektekiemen in onze ogen terechtkomen. Anderzijds kan het ook zijn omdat je oogleden gewoon opspannen tijdens het niezen, waardoor je ogen sluiten.
Naast niezen kan ook hikken heel vervelend zijn!