Gezond voedsel volgens de schijf van Vijf zorgt voor een optimaal functioneren. Ook bewegen en matig alcohol. Lukt het niet om dagelijks goed te eten dan is een wijziging van de levensstijl aan te bevelen. Vitaminen zijn een aanvulling en geen compensatie voor een verkeerd eetpatroon. We kennen acht verschillende B-vitaminen die tezamen het B-complex vormen. Per vitamine wordt de meerwaarde aangegeven plus de voedingsmiddelen die de vitaminen bevatten. De Nederlandse Gezondheidsraad doet aanbevelingen hoeveel vitaminen dagelijks minimaal nodig zijn. Voor elke vitamine bestaat er een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Per vitamine geven we de ADH en de maximale dosering aan.
B-complex
De verschillende B-vitaminen zijn deels complementair om het beste effect uit te kunnen oefenen in het lichaam. Gezamenlijk vormen ze het vitamine B-complex. B-vitaminen zijn in water oplosbaar. Het lichaam slaat deze vitamines niet of nauwelijks op met uitzondering van vitamine B12. Een teveel aan wateroplosbare vitamines verlaat het lichaam via de urine.
Vitamine B1 (thiamine)
Vitamine B1 zorgt voor het vrijmaken van energie van eiwitten, koolhydraten en vetten die je via voeding binnenkrijgt. Vitamine B1 zit bijvoorbeeld in varkensvlees, graanproducten, peulvruchten en brood. Een tekort kan leiden tot problemen met het zenuwstelsel en mogelijk tot de ziekte Beriberi. Deze ziekte kan zich uiten in neurologische problemen of hartaandoeningen. Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het ondersteunt verder de spijsvertering en het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 1,1 milligram en de maximale hoeveelheid is gesteld op 100 milligram.
Vitamine B2 (riboflavine)
Vitamine B2 speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en energiehuishouding. Melk, melkproducten, vlees(waren), groente, fruit, eieren, brood en graanproducten bevatten veel vitamine B2. Krijg je te weinig vitamine B2 binnen, dan kun je last krijgen van je huid of je krijgt last van vermoeidheid. Vitamine B2 draagt bij aan een gezonde huid, het gezichtsvermogen en het zenuwstelsel. Het ondersteunt de conditie van ogen en draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B2 is een antioxidant die bescherming biedt tegen agressieve stoffen die schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 1,4 milligram en de maximale hoeveelheid is gesteld op 40 milligram.
Vitamine B3 (niacine)
Vitamine B3 is van belang voor de energievoorziening van cellen, de werking van het zenuwstelsel, de huid en slijmvliezen. Het ondersteunt het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Vlees en vis, volkoren graanproducten en aardappelen, groente zijn rijk aan vitamine B3. Een tekort aan vitamine B3 komt haast niet voor. Vitamine B3 zorgt voor het vrijmaken van energie uit voeding en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 16 milligram en de maximale hoeveelheid is gesteld op 900 milligram.
Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Het draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. Producten zoals vlees en ei, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groente en fruit bevatten vitamine B5. Vitamine B5 draagt bij aan het aanmaken van vitamine D. Vitamine B5 komt in veel voedingsmiddelen voor waardoor een tekort sporadisch ontstaat. Vitamine B5 is van belang bij de vorming van hormonen zoals oestrogeen en cortison. Vitamine B5 ondersteunt het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 6 milligram en de maximale hoeveelheid is gesteld op 200 milligram.
Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B6 is essentieel bij de stofwisseling, vooral bij aminozuren waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Daarnaast is het onmisbaar voor een goede weerstand, het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen, de werking van bepaalde hormonen en de energievoorziening. Vitamine B6 ondersteunt het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en andere graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Een tekort kan leiden tot ontstekingen van de huid, vermoeidheid, bloedarmoede en een verminderde weerstand. Een teveel is ook niet goed. Dat kan leiden tot problemen met het zenuwstelsel. Vitamine B6 draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en zorgt daarom voor een goede weerstand. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 1,4 milligram en de maximale hoeveelheid is gesteld op 25 milligram.
Vitamine B8 (biotine)
Vitamine B8 zorgt voor het vrijmaken van energie van eiwitten, koolhydraten en vetten. Vitamine B8 zit in een groot aantal producten, zoals eieren, melk, sojaproducten, lever, noten en pinda’s. Vitamine B5 is nodig voor de stofwisseling voor de opbouw en afbraak van koolhydraten eiwitten en vetten. Het draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. Vitamine B8 zorgt onder andere voor een gezonde huid en haar. Vitamine B8 ondersteunt het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie en zorgt voor een goede gemoedsgesteldheid. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 50 milligram en de maximale hoeveelheid is gesteld op 900 milligram.
Vitamine B11 (foliumzuur)
Vitamine B11 zorgt voor groei en een goede werking van het lichaam. Producten die vitamine B11 bevatten zijn groene groente, volkorenproducten en brood, vlees, melk en melkproducten. Vitamine B11 draagt bij aan de aanmaak van witte en rode bloedcellen en ondersteunt het immuunsysteem en eiwitstofwisseling. Vitamine B11 zorgt voor een goed gevoel en vermindert vermoeidheid. Voor zwangere vrouwen is vitamine B11 belangrijk. Zwangere vrouwen worden dikwijls aangeraden extra foliumzuur te slikken. Het verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen. Het speelt een gewichtige rol bij de celdeling en celgroei vooral tijdens de zwangerschap. Het draagt bij tot de groei van het ongeboren kind. Vitamine B11 ondersteunt verder het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 200 mcg en de maximale hoeveelheid is gesteld op 1000 mcg.
Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Een vitamine B12-tekort leidt tot een vorm van bloedarmoede. Dit zorgt voor symptomen als vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. Daarnaast kan een vitamine B12-tekort het zenuwstelsel aantasten en geheugen problemen veroorzaken.
Het speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei. Ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan een goede weerstand. Het ondersteunt de weefselvorming, het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 2,5 mcg en de maximale hoeveelheid is gesteld op 2000 mcg.
Vitamine B zorgen voor de noodzakelijke energie om goed te kunnen presteren. Een gezonde levensstijl zorgt daarvoor echter er zijn situaties waarbij extra ondersteuning nodig is. Mensen die eenzijdig eten of geen dierlijke producten eten, kunnen behoefte hebben aan extra vitamine B. Roken en regelmatig nuttigen van alcohol, maar ook pilgebruik en antibiotica breken vitamine B af. Hierdoor ontstaat een tekort aan deze vitamine. Vitamine b bestellen bij Flinndal zorgt voor een krachtige, maar verantwoorde dosering van 200 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.