Hoewel het misschien niet het meest sexy onderwerp is om over te praten, is het belangrijk om te weten wat je moet doen als denkt dat je een soa hebt, zoals chlamydia. Wat zijn de symptomen? En hoe ga je ermee om? Je leest het hier!
Symptomen van Chlamydia
Laten we beginnen met de symptomen. Het vervelende aan chlamydia is dat de bacterie vaak asymptomatisch is, wat betekent dat je geen merkbare symptomen hebt. Als je wel chlamydia symptomen hebt, kunnen deze variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen? Pijn bij het plassen, afscheiding uit de vagina of penis, en pijn tijdens de seks.
Bezoek je huisarts
Als je denkt dat je chlamydia hebt, ga je best onmiddellijk naar je huisarts voor een test. De soa test zelf is eenvoudig en pijnloos. Bij mannen wordt er wat urine opgevangen om te testen en bij vrouwen wordt er een uitstrijkje van de baarmoederhals genomen. Zo gebeurd. Als de test aangeeft dat je chlamydia hebt, laat je je behandelen. Dat kan eenvoudig met antibiotica. Een paar pilletjes en je bent er vanaf. Het is belangrijk om de antibiotica te blijven nemen zoals voorgeschreven, zelfs als je symptomen verdwenen zijn. Dit helpt ervoor te zorgen dat alle bacteriën worden gedood en voorkomt herinfectie. Het is trouwens altijd belangrijk om antibiotica uit te nemen, zodat je geen immuniteit opbouwt tegen het antibioticum.
Praten met je partner(s)
De aandoening behandelen is één ding, erover praten met je seksuele partners nog iets anders. Dit kan behoorlijk lastig zijn, maar uiteraard erg belangrijk. Zij moeten ook getest worden en behandeld indien dat nodig is. Het kan ongemakkelijk zijn om met je partner, of partners over dit onderwerp te praten, maar het is belangrijk voor hun gezondheid en voor het voorkomen van verdere verspreiding van de ziekte. Even door de bittere pil heen, laten we maar zeggen.
Preventie
Soa’s en andere ziekten voorkomen? Dan is preventie de beste remedie. Condooms zijn de enige en de beste manier om jezelf en je partner te beschermen tegen eventuele ziekten. Daarnaast is het belangrijk om je regelmatig te testen als je seksueel actief bent, vooral als je van partner verandert, want zelfs een condoom is niet 100% veilig.
Soa’s zijn een serieuze zaak, maar het is belangrijk om te weten dat ze in heel veel gevallen makkelijk te behandelen zijn. Als je verder nog vragen hebt kan je terecht bij je huisarts, of een soa kliniek in jouw buurt.