Zo zorg jij voor een betaalbare winkelkar!

Met de huidige prijsstijgingen is boodschappen doen geen lachertje meer. Alle producten, zelfs basisproducten, zijn veel duurder dan enkele maanden geleden. Sommige prijzen zijn zelfs verdubbeld! Hier lees je hoe je boodschappen kan doen zonder volledig bankroet naar huis te gaan.

Koop niet wat je niet nodig hebt

Deze tip klinkt logisch, maar toch is dit een manier om veel geld te besparen. Maak telkens voor je boodschappen doet, een winkellijstje. Probeer slechts 1 keer per week te gaan winkelen, dat alleen al bespaart je een flinke duit. Wanneer je je winkellijstje opstelt, check dan je voorraadkasten. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen vergeten dat ze nog ajuinen, pasta of rijst in huis hebben, en dit opnieuw aankopen. Door met een winkellijstje te gaan winkelen, ga je ook minder geneigd zijn om producten aan te kopen die je niet nodig hebt. Probeer er ook steeds voor te zorgen dat je iets gegeten hebt voor je naar de winkel vertrekt. Met een hongerige maag koop je meer (nodeloze) voedingswaren aan dan wanneer je maag al gevuld is.

Let op seizoenen en promoties

Een andere goede tip om goedkoper te gaan winkelen, is letten op seizoenen en promoties. Door alleen die groenten en fruit te kopen die dat seizoen groeien, bespaar je veel geld. Zeker wanneer je ze op de markt aankoopt.
Ook promoties zijn je aandacht waard, vooral wanneer het gaat om producten die geen vervaldatum hebben of lang houdbaar zijn. Door bijvoorbeeld je wasproducten, wc-papier en badkamerproducten aan te kopen wanneer ze in promotie staan, spaar je op termijn een hoop geld uit.

Hou een goed overzicht

Door een goed overzicht te bewaren op je uitgaven, ben je je meer bewust van hoeveel geld je nog hebt om uit te kunnen geven. Sommige mensen werken met een heuse papieren boekhouding of een documentje in Excel. Hier kun je goed je inkomsten en uitgaven in weergeven. Ben je niet zo’n boekhouder, kan het ook helpen om je maandbudget cash in huis te hebben. Door cash geld uit te geven zie je hoeveel geld je besteedt hebt én hoeveel er nog over is. Op die manier kun je ook niet in het rood gaan.

Bereid je eten zelf

Magnetron- en diepvriesmaaltijden zijn erg handig, maar kosten ook een flinke duit. Door zelf te koken, spaar je geld uit. Het helpt hierbij ook wanneer je je groenten zelf snijdt in plaats van ze voorgesneden aan te kopen. Ook zaken zoals gehaktballen kun je gemakkelijk zelf maken. Dat is goedkoper dan wanneer je ze geprefabriceerd aankoopt.

Neem de houdbaarheidsdatum met een korreltje zout

Veel producten zijn nog veel langer houdbaar dan dat de houdbaarheidsdatum je wil doen geloven. Door te ruiken, kijken en proeven weet je of producten nog eetbaar zijn. Koop dus ook gerust de producten in de winkel die afgeprijsd zijn omdat ze hun houdbaarheidsdatum gaan overschrijden. Let hierbij alleen op wanneer je verse producten, zoals vlees of vis, aankoopt. Hierbij neem je beter geen risico.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here