Wanneer de energieprijzen torenhoog zijn en je een half maandloon moet uitgeven aan je wekelijkse boodschappen, is het altijd handig om op “de kleintjes” letten en zo wat geld te besparen. Misschien lijkt het je niet meteen de moeite om dit te doen, maar door consequent op een bepaald aantal vlakken op te letten met je uitgaven, kun je elke maand toch een mooi bedragje aan de kant zetten. Hier lees je enkele tips om wat geld uit te sparen.
Vaarwel verslaving
Laat ons maar meteen beginnen met de moeilijkste tip, namelijk het afscheid nemen van je verslaving, of toch voor een stukje. Net zoals iedereen heb jij vast ook iets waar je best veel geld aan uitgeeft, terwijl dit niet noodzakelijk is. Denk hierbij maar aan sigaretten, alcohol, take-away koffie of pralines van je favoriete merk. Moet je hier helemaal mee stoppen? Uiteraard niet! Maar door je verbruik ervan bijvoorbeeld met de helft te verminderen, bespaar je al een mooie duit.
Vergelijken
Verder loont het echt de moeite om vaste kosten te gaan vergelijken. Dit kan gaan om je energieleverancier, je internetprovider, je bank of je supermarkt. Door prijzen, rentes en voordelen met elkaar te gaan vergelijken, zul je merken dat je ergens anders misschien wel minder geld kwijt bent. Hou ook zeker de promoties van de supermarkten in je buurt in de gaten. Het vraagt wat meer tijd en voorbereiding, maar je kunt er wel winst mee doen.
Lijstjes
Veel mensen verfoeien lijstjes, maar eigenlijk komen ze wel goed van pas. Misschien is het een goed idee om enkele maanden je inkomsten en uitgaven op te lijsten? Zo krijg je een goed overzicht van de grote uitgavenposten en van de zaken waar je eventueel op kunt besparen. Voorts helpen lijstjes je ook om minder geld uit te geven in de supermarkt. Door op voorhand op te lijsten wat je nodig hebt en je strikt aan deze lijst te houden, koop je minder aan dan wanneer je zonder voorbereiding boodschappen gaat doen. Wat je nog kunt oplijsten, is de inhoud van je diepvries en je voorraadkast. Zo weet je wat je (niet) nodig hebt wanneer je gaat winkelen. Er bestaan ook apps die het overzicht voor jou bewaren.
Tweede kans
Het klinkt misschien wat ouderwets, maar door je versleten kledij en schoenen te (laten) herstellen, kunnen ze nog een extra rondje mee. Zeker bij schoenen kan dit een groot verschil maken. Een nieuwe zool op je schoen laten zetten kost immers een pak minder dan een nieuw paar schoenen aan te kopen. Het kan ook de moeite lonen om te investeren in tweedehands kledij en spullen. Of om je eigen gedragen kleding en gebruikte spullen die nog in goede staat zijn, te koop aan te bieden.