Ben je zzp’er en wil je een huis kopen? Dan ervaar je waarschijnlijk al snel dat dit behoorlijk lastig is. Mensen met een vast contract hoeven vaak enkel hun salarisstrookje te laten zien bij een kredietverstrekker. Als zzp’er heb je echter geen vast inkomen. Jouw inkomen kan namelijk per maand verschillen. Daarom vraagt een kredietverstrekker bij zzp’ers altijd om de cijfers van de afgelopen drie jaar. Op basis daarvan wordt vervolgens bepaald hoeveel geld je kunt lenen. Er wordt doorgaans een gemiddelde genomen van het inkomen van de afgelopen drie jaar. Voordat je een gesprek aangaat bij een kredietverstrekker, wil je ongetwijfeld weten wat de mogelijkheden zijn. In onderstaande tekst helpen wij jou alvast enigszins op weg.
Een hypotheek afsluiten voor een woning
Om als zzp’er een huis te kunnen kopen, moet je een hypotheek afsluiten. Het is de laatste jaren weliswaar makkelijker geworden voor zzp’ers om een hypotheek af te sluiten, maar dit betekent nog niet dat je jouw gewenste woning ook kunt kopen. Vaak moet je het ook hebben van het eigen vermogen dat je door de jaren heen hebt opgebouwd. Door jouw eigen vermogen te combineren met een hypotheek, is het vaak toch mogelijk om een huis te kopen. In het geval van een hypotheek doe je er goed aan er eentje te kiezen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zo’n lening wordt namelijk sneller aan een zelfstandige zonder personeel verstrekt. Waarom? Omdat de kredietverstrekker bij een hypotheek met NHG extra zekerheid heeft. Moet de woning om wat voor een reden dan ook gedwongen verkocht worden? Dan is het risico van de geldverstrekker een stuk lager dan bij een hypotheek zonder NHG.
Persoonlijke lening als zzp’er
Wil je een grote aankoop doen en moet je daar geld voor hebben? Dan kun je als zzp’er kiezen voor een persoonlijke lening. Een dergelijke lening heeft doorgaans een vaste looptijd, maandtermijn en rente. Indien je als zzp’er kiest voor zo’n lening, krijg je het bedrag in één keer uitgekeerd. Dit maakt het dus mogelijk om jouw aankoop meteen te financieren. Je dient vervolgens telkens geld af te lossen. Over het af te lossen bedrag betaal je rente, waardoor het voor een kredietverstrekker ook interessant is om jou geld te lenen. De hoogte van deze rente hangt af van het bedrag dat je leent en de looptijd van de persoonlijke lening.
Doorlopend krediet als zzp’er
Naast een persoonlijke lening kun je als zzp’er ook kiezen voor een lening in de vorm van doorlopend krediet. Deze lening is een stuk flexibeler dan de lening die we hierboven behandelden. Zo is de rente van doorlopend krediet bijvoorbeeld variabel. Indien je geluk hebt, betaal je dus minder dan bij een persoonlijke lening. Het rentepercentage kan echter ook een stuk hoger uitvallen. Bij deze lening bepaal je overigens zelf wat de looptijd is. Heb je liever wat meer zekerheid als zzp’er? Dan is een persoonlijke lening mogelijk toch beter voor jou dan doorlopend krediet.
Zoek naar de goedkoopste lening
Uiteraard ben je op de hoogte van het feit dat geld lenen kosten met zich meebrengt. Als zzp’er betaal je, net als iedere andere Nederlander die geld leent, rente over een lening. Hoeveel rente je betaalt, verschilt echter per kredietverstrekker. Uiteraard wil je als zzp’er de goedkoopste lening. Die vind je natuurlijk niet door direct een lening af te sluiten bij de eerste de beste geldverstrekker. Nee, je moet er wel wat meer moeite voor doen. Maak altijd een vergelijking voordat je ergens een lening afsluit. Voor zo’n vergelijking kun je tegenwoordig op verschillende sites terecht. Wil je zo weinig mogelijk betalen voor jouw lening? Let dan vooral goed op de rente. Vergeet echter ook niet naar de andere voorwaarden te kijken, zoals de looptijd. Door alle voorwaarden goed te bestuderen, slaag je er ongetwijfeld in de beste en goedkoopste lening te vinden!
Lees ook: online ondernemerschap: de opties