Als jij net als menigeen vaak niet in staat bent te eten of drinken zonder te knoeien en met enige regelmaat last hebt van hardnekkige vlekken, lees dan alsjeblieft vooral door. Vooral als je kinderen hebt die houden van het buitenleven of nogal onhandig zijn met de combinatie tussen bestek en hun motoriek, zijn de komende tips onmisbaar voor jou.
De beste tip die je kunt ontvangen
De eerste, maar tevens beste tip die je ongetwijfeld al kent: behandel de vlek indien mogelijk direct. Zodra je een vlek laat intrekken wordt het des te lastiger deze te behandelen. Dit komt omdat de vlek dan de katoenvezels van het desbetreffende kledingstuk verkleurd heeft. Om dit eruit te krijgen moet er vaak hard geschrobd worden, maar dit beschadigt het kledingstuk sneller. Het beste dat je kunt doen vlak nadat de vlek ontstaan is, is dan ook weken. Leg het kledingstuk in lauw water, of gebruik een doekje om voorzichtig met water op de vlek te deppen. Leg je kledingstuk vooral niet op directe warmte oppervlaktes, zoals een verwarming, want warmte kan het intrekproces versnellen.
Hoe moet je welke stof behandelen?
Wanneer de vlek thuis ontstaat en jij verschillende middelen tot je beschikking hebt om de hardnekkige vlek te lijf te gaan, is het belangrijk dat er een middel wordt gekozen dat geschikt is voor de desbetreffende stof. Zo heeft bijvoorbeeld zijde een andere behandeling nodig dan wol.
Voor wol is het relevant om hier een speciaal wolwasmiddel voor te gebruiken. Heb je deze niet in huis? Dan is de beste optie om je kledingstuk naar de stomerij te brengen; zij weten immers wel raad.
Het vaakst voorkomend zal een vlek in synthetische stoffen zijn, zoals polyester, acryl en nylon. Gelukkig is het hier geoorloofd om normaal wasmiddel te gebruiken, dus laat de vlek even weken en gooi het kledingstuk daarna in de wasmachine. Als het gaat om een vetvlek, is het handig om de vlek te bestrijden met afwasmiddel. De kans is hierbij groter dat de vlek in één keer verdwijnt.
Gaat het om een zijden kledingstuk? Dit is lastiger te behandelen, omdat opgedroogd water evenveel vlekken kan geven als de oorspronkelijke vlek die je probeerde te behandelen. Het is hierom van belang om het kledingstuk in zijn geheel te weken en hierna te wassen. Kijk hiervoor op het label van het kledingstuk, want hier staan de instructies op aangegeven.
Alledaagse vlekken; what to do?
Drink je veel koffie of thee? Spelen je kinderen veel buiten? Gebruik hier azijn of citroensap voor. Deze stoffen zijn bijtend, door het zure element, en zullen de bestaande vlek behandelen. Let er wel op dat je wol niet kunt behandelen met azijn, dit beschadigt de stof. Laat de azijn of citroenzuur intrekken in de stof, voordat je hem in de wasmachine gooit. Als je twijfelt op hoeveel graden het kledingstuk gewassen moet worden, is het aan te raden om de raad op het etiket in het kledingstuk op te volgen.