Of je nu alle dagen vers kookt, soms vers kookt, of rekent op maaltijdboxen om je van je dagelijkse portie warm eten te voorzien, sommige basis ingrediënten zijn echt onmisbaar in je keuken. Ben je klaar om je voorraadkasten uit te kuisen en zinvol terug aan te vullen? Dan lees je hier wat je zeker moet voorzien om altijd vlot een maaltijd op tafel te kunnen toveren.
Basisingrediënten
Bepaalde basis ingrediënten zijn onontbeerlijk in je keuken. Denk hierbij maar aan (olijf)olie, bloem en suiker. Water kun je gewoon uit je waterleiding halen, hier hoef je geen fleswater voor aan te kopen. Ook melk komt zeker van pas wanneer je graag eens een dessert, gebonden saus (met een roux) of puree maakt. Dit kan dan ook plantaardige melk zijn. (Plantaardige) boter is geen must, maar kan wel eens van pas komen. Zeker om een roux te maken, maar ook als je graag traditioneel aan het bakken gaat. Zorg er ook voor dat je altijd verse eitjes in huis hebt, die komen eender wanneer van pas.
Smaakmakers
Om ervoor te zorgen dat je eten steeds lekker afsmaakt, zijn smaakmakers ook erg belangrijk. Denk hierbij zeker aan bouillonblokjes (met alleen kipbouillon kom je al erg ver), azijn, balsamico en sojasaus. Bij smaakmakers horen ook zeker specerijen. Peper en zout zijn vrij onmisbaar in je keuken, en ook kipkruiden komen steeds van pas. Als je ook oregano, cayennepeper en currypoeder voorziet, kun je je al goed behelpen. Uiteraard kun je deze reeks nog uitbreiden met de specerijen die je graag lust.
Altijd handig om in huis te hebben
Sommige voedingswaren zijn handig om in huis te hebben, wanneer je op het onverwachte toch een maaltijd moet bereiden of een extra eter aan je tafel hebt. In deze categorie behoren vooral de producten die lang houdbaar zijn. Zet dus zeker gedroogde pasta, rijst, couscous, tomatenpuree, tomatenblokjes, puddingpoeder en appelmoes op je winkellijst. Ook andere conservengroenten en fruit en vis uit blik kunnen handig zijn om in huis te hebben.
Basis voor diepvries
Heb je nog wat ruimte vrij in je diepvries? Dan is het altijd handig om er enkele pizza’s, een brood en eventueel wat diepgevroren groenten of vis in te stoppen. Het is ook heel handig om delen van maaltijden in te vriezen, die je maar te ontdooien hebt wanneer je een maaltijd moet bereiden. Dit kun je het best doen door, wanneer je bepaalde maaltijden bereidt, een grotere hoeveelheid klaar te maken die je vervolgens meteen (afgekoeld) invriest. Handige maaltijden om in te vriezen zijn bijvoorbeeld spaghettisaus, stoofvlees, stoemp, soep en vol-au-vent. Je kunt ook zelf een lasagne bereiden en die invriezen. “Droge” maaltijden invriezen is vaak niet zo succesvol. Zo zijn gekookte aardappelen niet meer zo lekker wanneer ze diepgevroren geweest zijn, maar zeker wel perfect eetbaar. Dit geldt ook voor gebakken vlees. Dat droogt snel uit wanneer je het ontdooit.