Ze rijzen als paddenstoelen uit de grond de laatste jaren: de koffiebars. Terwijl je vroeger voor je cappuccino of filterkoffie nog gewoon in de dichtstbijzijnde tearoom moest zijn, is de keuze aan koffiebars nu enorm. Van hip tot cosy, van professioneel tot ongedwongen – er is voor elk wat wils. In veel van die bars kan je niet alleen verschillende koffierecepten vinden – latte, cappuccino, lungo – maar ook de manier waarop je bakje troost wordt gezet, kan nogal verschillen. Ga je voor een slow koffie of toch voor really quick? Wij geven uitleg bij beide varianten!
Take it slow
Dé trend in koffieland is slow coffee. Neem dat maar heel erg letterlijk. Bij slow – of trage – koffie denk jij misschien aan de klassieke koffiezet? Inderdaad, maar er kan nog wat snelheid van af. Aan echt trage slow coffee komt zelfs geen machine te pas.
Eigenlijk is slow coffee niet meer of minder dan koffie die een lange tijd nodig heeft om te zetten. Vaak gebeurt dat dus nog met de hand. Denk aan apparaten als de Chemex, Aeropress of Kalita. Maar ook klassieke koffiezetapparaten als de Moccamaster kan je – met alle snelle oplossingen van tegenwoordig – al slow noemen.
Waarom zo traag?
Omdat het proces zo traag is en je als koffiezetter alle verschillende elementen zelf in handen hebt (de temperatuur, soort koffie en hoeveelheid), komen de smaken bij slow coffee vaak beter en/of verrassender uit de hoek dan bij snel gezette koffie. Wil je echt het volledige proces beïnvloeden, dan kan je ook gewoon koffiebonen bestellen en maal je je koffie zelf. Want ook de grofheid van je korrel heeft invloed op het eindresultaat.
Het kan dus zeker dat je trage koffie lekkerder vindt. Maar veel mensen vinden het zetten ervan ook gewoon therapeutisch. In een tijd waarin alles zo snel mogelijk moet gaan en we bijna zonder nadenken de ene espresso na de andere achteroverslaan, kan het deugd doen even helemaal te focussen op deze ene taak: een heerlijke kop koffie zetten.
Ga voor snelheid
Mocht je natuurlijk altijd slow coffee moeten zetten, dan zou koffie drinken echt een weekendactiviteit worden. En tja, ’s morgens bijvoorbeeld moet het wel eens snel gaan. Gelukkig bestaan er net zo veel snelle koffie-oplossingen als trage.
De gekendste is natuurlijk de espresso. Espresso betekent letterlijk ‘onder druk’. Een kleine hoeveelheid water wordt onder hoge druk door – soms samengeperste – koffie geduwd. Doordat er weinig water is in verhouding met de koffie, en door die hoge druk – krijg je een stevige, doordringende en vooral opkikkerende kleine koffie.
Espresso is ook hier al goed ingeburgerd, al is onze espresso vaak niet te vergelijken met de echte Italiaanse, die is vaak nog een pak straffer. Wil je toch proeven van Italiaanse koffie? Ga dan voor kopje koffie van illy en schaf de bijhorende espressomachine aan. Je ochtendlijke cafeïne shot zal pittiger zijn dan ooit!