Pastinaak; terug van weggeweest!

Pastinaken zijn lang een vergeten groente geweest. Als je ze al tegenkwam in de winkel, werd er zeker geen reclame voor gemaakt. Vreemd eigenlijk, want pastinaak is een lekkere en gezonde groente. Niet meer dan terecht dat ze nu terug meer gepromoot wordt en weer vaker op ons bord belandt!

Pastinaak, een witte wortel?

Wat is pastinaak eigenlijk? De pastinaak maakt deel uit van de schermbloemenfamilie. Het is de voorganger van de voor ons meer bekende winterwortel. Een pastinaak bevat echter meer zetmeel dan een gewone wortel en kan ook veel groter worden. Ook wat de smaak betreft zijn er wel wat verschillen tussen een wortel en een pastinaak. Een pastinaak smaakt veel harder af en is aromatischer. Fijnproevers kunnen er misschien wel een tintje anijs in herkennen. Wat wel een overeenkomst is tussen een wortel en een pastinaak, is de manier van bereiden. Je kan beide groenten even veelzijdig klaarmaken.

Creatief aan de slag in de keuken!

Je kan pastinaak op verschillende manieren bereiden. Elke bereidingswijze zorgt voor een andere smaakbeleving. Je kan pastinaken koken en pureren, al dan niet samen met enkele aardappels. Het resultaat is een romige, zachte puree met een lichte anijssmaak. Wanneer je er nog peper, zout en nootmuskaat aan toevoegt, heb je een heerlijke aardappelbereiding voor bij je herfst- en winterschotels.
Je kan ook frietjes maken van pastinaak. Pastinaakfrietjes vallen in de smaak bij jong en oud! Je kan de pastinaak hierbij frituren zoals aardappelfrietjes, maar je kan ze ook in frietjes snijden, met olie bedekken (dit gaat gemakkelijker wanneer je de pastinaakfrietjes in een plastic zakje doet met een beetje olie en dan schudt) en dan bakken in de oven of airfryer. Je kan ze dan kruiden naar eigen smaak; met zout, paprikapoeder, kerriepoeder, cayennepeper, … Leef je volledig uit!
Je kan pastinaak ook verwerken in je stoofpotjes, in wokgerechten of je kan er soep mee maken.
Als je wil kan je pastinaak ook rauw eten in een slaatje bijvoorbeeld.

Gezonde groente?

Een pastinaak heeft een zoete smaak, en dat komt natuurlijk ergens vandaan. Deze groenten bevatten iets meer suikers dan wortels of aardappelen. De hoeveelheid is echter nog steeds laag genoeg om een pastinaak als ‘gezond’ te kunnen beschouwen. Bovendien zou pastinaak zelfs kunnen helpen om de ontwikkeling van diabetes te vertragen en je cholesterolwaarden en bloeddruk te verlagen. Pastinaken bevatten tal van gezonde stoffen en vitaminen, zoals kalium, magnesium, ijzer en vitamines B, C, E en K. Pastinaken zijn ook vezel- en eiwitrijk. Sommige bronnen stellen zelfs dat pastinaak eten tijdens je zwangerschap het risico op geboorteafwijkingen zou verminderen. Tot slot staat pastinaak erom bekend dat het je hongergevoel afremt en je immuniteit een boost geeft omdat deze groente boordevol antioxidanten zit. Zet deze witte wortel dus zeker eens op je winkellijstje en probeer het zelf eens uit! Je kan pastinaken in de winkel vinden tussen september en maart. Verse pastinaken zijn stevig, maar de oudere exemplaren zijn nog prima te gebruiken in soep of puree.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here