Maakt chocolade ons echt blij?

Iedereen heeft waarschijnlijk al wel eens zo’n momentje gehad: nood aan een heerlijk stuk chocolade. Want dat maakt ons blij en geeft ons een gelukkig gevoel. Maar is dat echt zo? Of zit het enkel maar tussen onze oren? Dat het grootste deel van de bevolking verzot is op chocolade dat weten we allemaal, maar of het effectief iets met ons doet, hebben wij voor jou uitgezocht!

Van chocola krijg je endorfine

Het is een verhaal dat al lang de ronde doet, wanneer je liefdesverdriet hebt moet je chocolade eten, want daar wordt je terug gelukkig van. Maar is dat echt zo? Het klopt echt wel dat chocolade je een blij gevoel geeft als je het eet. Dit komt, omdat er de stof fenylethylalanine in zit en deze zorgt voor de aanmaak van endorfine. Endorfine is dan weer de stof die er voor zorgt dat we ons blij voelen en die je een gelukkig gevoel geeft. Dit gevoel krijg je ook wanneer je andere zoete of vettige dingen eet. Omdat in chocolade zowel suikers als vetten zitten, gaat het aanmaken van endorfine dus eens zo snel. Het zorgt er dus voor dat je eigenlijk een dubbele dosis goed gevoel krijgt!

Combinatie van voedingsmiddelen

In chocolade zit het eiwit tryptofaan en daar wordt dan weer serotonine van gemaakt. Dit is een stof die ons niet alleen mentaal beter laat voelen, maar ook fysiek. De darmen worden er beter van, we krijgen een beter functionerend geheugen en ons humeur gaat erop vooruit. De hoeveelheid tryptofaan die in chocolade zit is waarschijnlijk niet genoeg om dat gevoel bij ons op te wekken. Maar dit eiwit zit ook in andere voedingsmiddelen zoals kaas, melk, vlees en kip. Wanneer je dus chocolade eet in combinatie met deze voedingsmiddelen, dan zal er genoeg van dit eiwit ontstaan om serotonine aan te maken.

Hoe zit het psychologisch?

Dat er dus wel degelijk stoffen in chocolade zitten die ons blij maken dat weten we nu al. Maar hoe zit het psychologisch? De grootste reden waarom we voornamelijk blij worden van chocolade is, omdat we hier vaak goede herinneringen aan hebben. Als kind kregen we bijvoorbeeld chocolade wanneer we braaf waren of het wordt heel erg gelinkt aan de Sint. Wanneer we ons dus niet zo goed in ons vel voelen en we eten chocolade, denkt ons geheugen onbewust automatisch terug aan zo’n momenten. Daardoor krijgen we dus sneller een blijer gevoel. Het kan dus zeker en vast helpen om wat chocolade naar binnen te werken wanneer we ons niet zo goed voelen!

Is het ook verslavend?

Als we er dan toch zo blij van worden, is dat dan de reden waarom chocolade zo verslavend kan zijn? Neen, want eigenlijk is een verslaving aan chocolade gewoon te wijten aan het feit dat het zo lekker is en we er daarom meer van willen eten. Er zitten te weinig verslavende stoffen in chocolade die ervoor kunnen zorgen dat het daarom een verslaving wordt. Het besluit is dus dat je er zeker happy van wordt, maar je kan je chocoladeverslaving in de toekomst niet meer op de wetenschap steken!

Al te veel chocolade gegeten? Gelukkig zijn er nog genoeg manieren om te ontstressen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here