Dinant is een charmante stad in de Waalse Ardennen aan de oever van de Maas. Het staat internationaal bekend, niet enkel als geboortestad van Adolphe Sax (uitvinder van de saxofoon), maar ook van het biermerk Leffe. Meer over de geschiedenis van het bekende bier lees je hieronder.
Ontstaansverhaal
Leffe is oorspronkelijk een abdijbier vernoemd naar een bronriviertje “de Leffe” dat uitmondt in de Maas. Daar staat de gelijknamige kerk, de Onze-Lieve-Vrouw van Leffe. In 1152 schonk de graaf van Namen de bijhorende abdij van Floreffe aan Sint-Norbertus. Die laatste richtte er een monnikengemeenschap op, de Norbertijnen.
In die tijd werd er vaker bier gedronken omwille van hygiënische redenen. Het water in de middeleeuwen was niet drinkbaar. Doordat men het water kookte tijdens het brouwproces, verdwenen alle microben. Vergis je echter niet, het bier van vroeger smaakt helemaal niet naar hoe we Leffe nu kennen. Vroeger zat er immers geen hop in!
In 1240 werd de brouwerij van Saint Médart toegevoegd aan het landgoed van de monniken. Het werd meer en meer traditie om de bierproductie onder de geestelijken te houden. Saint Médart werd prompt de huisbrouwerij van de abdij. Hun water gingen ze halen aan de rivier Leffe. Het bekende abdijbier was geboren.
Geschiedenis van de kerk en de abdij
De 15e eeuw betekent rampspoed alom voor de monniken. De pest breekt uit, er is een plotse overstroming, en op de koop toe verliezen ze het eigendomsrecht op de brouwerij.
Tijdens de Franse Republiek werd de abdij volledig opgedoekt en verdeeld. Na 1813 zijn de abdij en de brouwerij elk verschillende keren veranderd van eigenaar. In de loop van de geschiedenis werden ze meermaals verwoest of een andere functie toegekend. Er is een glasblazerij geweest, een papierfabriek en zelfs een vlaswerkplaats. Het is pas in 1902 dat de oude glorie werd hersteld. Vandaag kan je het gebouw nog steeds bezoeken, zij het enkel tijdens de zomermaanden.
Nieuwe start
De verarmde abdij had in 1952 nood aan inkomsten. De toenmalig abt Cyriel Nys smeet het op een akkoordje met Albert Lootvoet, eigenaar van een brouwerij in Overijse. De traditie van het abdijbier met de naam Leffe werd daar verder gezet. Het is in die zin een veelvoorkomende misvatting dat de huidige “abdijbieren” nog steeds door geestelijken in idyllische abdijen worden gebrouwen. De productie is vaak verlegd naar een grotere brouwerij. Aldus ontstonden de verschillende types Leffe, meer zoals we die nu kennen. Denk aan Leffe Bruin, Tripel, Vieille Cuvée,…
Verdere ontwikkelingen
Leffe werd razend populair. Brouwerij Artois kreeg interesse en werd hoofdaandeelhouder van Lootvoet in 1954. De bierproductie werd in 1977 nog eens verplaatst, deze keer naar Brouwerij Grade in Mont-Saint-Guibert. Deze sloot helaas in 1996, waarop de brouwerij van Stella Artois in Leuven het definitief overnam. Leuven is de huidige hoofdzetel. Gedurende al deze ontwikkelingen kwamen ook types zoals de Blond, Radieuse en Leffe Ruby tot stand. Ook wist het merk in 2018 als eerste een non-alcoholisch bier te commercialiseren.
Het museum
Je kan nog altijd de oude locaties gaan bezoeken in Dinant. Op de oever tegenover de oude abdij bevindt zich ook het museum Maison Leffe. Oorspronkelijk was het een oud klooster, het zogenaamde Couvent de Bethléem. Voor wie graag overnacht in een historische setting: het is omgevormd tot een hotel, genaamd “La Merveilleuse”.
Serveertip
Leffe wordt fris gedronken uit een kelkvormig glas zodat de aroma’s naar boven komen. Het is erg belangrijk dat het glas proper en droog is. Schenk het in vanuit een hoek van 45° zodat de schuimkraag goed blijft staan. Proost!