Waarom bijen zo boeiend zijn

Sinds enkele jaren gaan er almaar meer stemmen op om zorg te dragen voor de steeds kleiner wordende bijenpopulatie. Deze schattige pluizenbolletjes, niet te verwarren met agressieve wespen, zijn namelijk erg nuttig voor onze natuur, en daardoor ook voor ons. Hier lees je waarom bijen zo bij-zonder zijn.

Bij-langrijke bezigheden

De voornaamste dag invulling van bijen is het bevruchten van bloemen. Door stuifmeel van de meeldraad van de ene bloem naar de stamper van de andere bloem over te brengen, zorgen ze ervoor dat onze bloemen zich voort kunnen planten. Vandaar ook de verwijzing naar de menselijke voortplanting wanneer we het over “de bloemetjes en de bijtjes” hebben. Door het bevruchten van bloemen, ontstaan er vruchten met zaadjes in. Hieruit komen dan weer nieuwe bloemen tevoorschijn. Deze nieuwe bloemen trekken ijverige bijtjes aan, die dan weer aan het bestuiven kunnen gaan. Niet alleen zorgen deze boeiende beestjes zo voor prachtige bloemenweiden, maar ze zorgen er ook voor dat de gewassen waar wij als mensen van eten, in bloei komen en blijven voortbestaan. Zonder het nuttige werk van onze kleine gestreepte vriendjes, zou er dus een heel deel van onze voedingsproducten verdwijnen.

Bij-zondere huisgenoten

Om ervoor te zorgen dat bijtjes zich kunnen voortplanten en zo ook onze toekomst kunnen verzekeren, is het een goed idee om een bij-zonder gezellig onderkomen voor deze beestjes te voorzien bij je thuis. Hier heb je niet veel voor nodig. De 3 bij-langrijkste dingen die deze pluizenbollen nodig hebben, zijn voedsel, veiligheid en onderdak. Voedsel kun je voorzien door verschillende soorten bloemen in je tuin of op je terras te zetten. Het liefst kies je voor een mengeling van inheemse bloemensoorten die om de beurt in bloei komen te staan, zodat de bijtjes bijna het hele jaar door bloemetjes hebben om van te kunnen genieten. Door voor de juiste bloemsoorten te kiezen, kun je ervoor zorgen dat er van februari tot november bloempjes in bloei staan. Ook voor jou is het natuurlijk fijn om het hele jaar door van wat fleurige vrolijkheid te kunnen genieten!
Verder is het belangrijk om de veiligheid van je nieuwe tuin- of terrasgenootjes te garanderen. Hun natuurlijke vijanden kunnen ze zelf maar al te goed de baas, maar jij kunt ervoor zorgen dat er geen gif (zoals onkruidverdelger) in je omgeving te vinden is. Ten slotte kun je bijtjes letterlijk een goede thuis geven, door onderdak voor hen te voorzien. Dit kun je letterlijk doen, door een bijenhotel in je tuin of op je terras te zetten. Zo’n hotel kun je gemakkelijk zelf in elkaar knutselen of kant-en-klaar aankopen in een tuinzaak. Maar je kunt ook voor natuurlijke beschutting kiezen. Veel bijtjes houden ervan te kunnen schuilen in een stapeltje dood hout of in een bergje afgestorven planten. Je hoeft je tuin dus niet al te netjes te onderhouden om je bijen een bij-zonder plezier te doen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here