Vleermuizen, vaak gevreesd…, maar is dat terecht?

Wanneer horrorfilms een scène laten zien die zich buiten afspeelt, mag je er zeker van zijn dat je minstens enkele vleermuizen voorbij ziet vliegen. Op griezelboeken vind je deze beestjes ook gegarandeerd op de kaft. En Halloween is niet compleet, zonder de nodige vleermuizen hier en daar. Dit gevleugelde beestje heeft dan ook de reputatie van griezelig te zijn. Sommige mensen durven hen zelfs te vergelijken met vampiers. Maar zijn deze beestjes echt zo bloeddorstig als in de volksmond beweerd wordt?

Wat zijn vleermuizen?

Vleermuizen, of handvleugeligen, zijn zoogdieren die kunnen vliegen. De meeste vleermuizen zijn insectivoren of fructivoren, wat wil zeggen dat ze insecten of fruit eten. Enkel de vampiervleermuis voedt zich met het bloed van zoogdieren en vogels. De grote meerderheid van deze diertjes is dus erg vredelievend.
Vleermuizen leven ’s nachts en slapen overdag in donkere ruimten, zoals grotten. Daarom kom je ze enkel tegen wanneer het donker is, wat hun griezelige imago misschien voor een deeltje kan verklaren. Vleermuizen bestaan in allerlei soorten en maten. De kleinste exemplaren zijn slechts enkele centimeters lang en wegen maar een paar gram. De spanwijdte van hun vleugels is, in tegenstelling tot hun lijfje, wel best groot. Zelfs de kleinste vleermuisjes kunnen vleugels met een spanwijdte van zo’n 15 centimeter hebben. De grootste vleermuizen, vleerhonden genoemd, wegen iets meer dan een kilogram en hebben vleugels van wel 1.5 meter groot.

Waar wonen vleermuizen?

Vleermuizen komen in bijna alle landen ter wereld voor, behalve in extreem koude gebieden. In ons land zijn er zo’n 20 soorten vleermuizen terug te vinden. Ze verblijven in grotten, ijskelders, forten en bunkers. Sommige soorten vinden ook een thuis in boomholten of bij je thuis op zolder. Over het algemeen zijn vleermuizen geen verhuizers; ze blijven vaak hun leven lang op dezelfde plek wonen. Hier kunnen ze dan tientallen jaren verblijven.

Bekende eigenschappen van een vleermuis

Veel mensen geloven dat vleermuizen blind zijn, maar dat is niet zo. Het klopt wel dat ze niet zo goed kunnen zien in het donker, wat lastig is aangezien ze dan op jacht gaan. Hier hebben ze gelukkig een goede oplossing voor gevonden. Ze gebruiken echolocatie om hun prooien te kunnen vinden en ervoor te zorgen dat ze nergens tegen vliegen. Dit doen ze door heel hoge geluiden uit te zenden en te luisteren naar de echo hiervan. De geluiden die vleermuizen produceren zijn zo hoog, dat je ze met het menselijke oor niet kunt waarnemen. Vleermuizen houden een winterslaap. Net als bij hun slaapje overdag, hangen ze dan ondersteboven.
Vleermuizen leven in groep en planten erg traag voort. Per zwangerschap kan een vleermuis maar één kleintje krijgen. Dit maakt van hen een kwetsbare diersoort. Dat is jammer, want vleermuizen zorgen voor veel goede dingen. Zo eten ze storende insecten op, waardoor het gebruik van insecticiden vermeden kan worden. Hun uitwerpselen zijn ook nuttig gebleken als mest voor sierteelt en fruit. Geen reden dus om bang te zijn voor deze beestjes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here