Dit elegante kattenras is algemeen bekend. Voor wie de eerste keer een kat in huis neemt, kan geen slechte keuze maken met deze extraverte huisgenoot. Zeker niet als je altijd honden gewoon was. De Siamees heeft een erg honds karakter: trouw, sociaal en mondig.
Oorsprong
De Siamees is, naast de Perzische kat, een van de oudste erkende rassen. De naam is verleend aan Siam, de oude benaming voor Thailand. Al in de 14” eeuw waakten ze daar rond in de tempels. Vanwege hun mysterieuze uiterlijk en blauwe ogen dacht men dat ze spirituele krachten hadden. Ze werden vereerd door de lokale bevolking. Enkel mensen van status mochten deze katten onderhouden en fokken. Tijdens de Britse kolonisatie eind 19e eeuw, gaf de koning van Siam een stel katten cadeau aan de Engelse diplomaten. Op die manier kon men dit mooie ras beginnen fokken in Europa. Sinds 1892 bestaat er een rassenstandaard, het fokken in Nederland is officieel gestart in 1927.
Uiterlijk
Siamezen staan bekend om hun amandelvormige, (diep)blauwe ogen. Typische is de crèmekleurige vacht en de iets donkerdere staart, poten en het “maskertje” op de kop. De donkere tinten op de uiteindes van het lichaam noemt men “pointkleuren”. Het bleke gedeelte is eigenlijk albino vacht.
Hoe sterker het kleurcontrast en hoe blauwer de ogen, hoe dichter bij het schoonheidsideaal volgens de foktechnische keuring. De uiteindelijke vachtkleur staat nog niet vast bij kittens. Eens ze volwassen zijn (na ongeveer 9 maand), kunnen de vier voornaamste tinten worden onderscheiden: seal, blue, chocolate en lilac. Daarnaast zijn er nog meer dan 100 bekende kleur- en patroonnuances.
De Europees gefokte Siamees heeft doorgaans een iets ronder kopje dan de Oosterse Siamees. Het kopje is scherper en meer driehoekig. Ze hebben een middelgroot lenig en gespierd lijf met lange slanke poten. Een kater weegt 4 à 5kg, een kattin tussen 3 en 4kg.
Vacht en verzorging
In tegenstelling tot andere kattenrassen heeft de Siamees amper ondervacht. De haren zijn kort en erg fijn. Daardoor is de kat erg gevoelig aan de koude. De felle zomerzon vinden ze daarom heerlijk om in te zonnebaden.
Gedrag
De Siamees is zeer sociaal en speels. Wanneer ze iets wilt, zal ze ook niet bang zijn om ernaar te vragen. Dit ras “praat” immers graag tegen het baasje, of die het nu begrijpt of niet. Ze maakt haar aanwezigheid graag bekend met allerlei geluiden. Het kan natuurlijk storend zijn als je liever eens wat stilte in huis hebt.
Het is wel noodzakelijk dat je veel speelt met je kat, ze hebben veel beweging nodig en hebben een uitgesproken jachtinstinct. Gezien ze van nature heel slank gebouwd zijn, is het dan ook beter dat ze op gewicht blijven. Zorg dus voor voldoende speeltjes en krab- en klimmogelijkheden.
Het zijn bovendien ongelooflijk intelligente en mensgerichte katten. Ze zijn dus slim genoeg om te trainen en truukjes aan te leren, net als een hond!
Levensverwachting
De Siamees heeft gemiddeld de hoogste levensverwachting van alle rassen. Indien de omstandigheden ideaal zijn, kunnen ze tot 20 jaar oud worden! Goed nieuws voor de liefhebbende baasjes dus!