Alles wat je wil weten over de charmante capibara

Capi… wat? De kans is groot dat je nog nooit van een capibara hebt gehoord. Zo heel vreemd is dat niet; in onze contreien zul je dit geweldige beestje dan ook niet in het wild ontmoeten. Maar wanneer je eenmaal kennis hebt gemaakt met de capibara, ook bekend als waterzwijn, heb je gegarandeerd een nieuw lievelingsdier! Dit beestje is zo charmant en innemend, dat je er meteen weg van zult zijn! Hier lees je alles wat je wil weten over het wervelende waterzwijn!

Gigantisch knaagdier

Misschien denk je bij het woord ‘waterzwijn’ aan een soort everzwijn met vinnen. Maar zo ziet een capibara er helemaal niet uit. Dit grote knaagdier lijkt nog het meest op een erg groot uitgevallen cavia. Hij weegt zo’n 50 kilogram en wordt ongeveer 120 centimeter lang. Hij verplaatst zich op korte pootjes en heeft zwemvliezen tussen zijn tenen om zich ook in het water goed voort te kunnen bewegen. Capibara’s hebben een kort staartje en een bruinige vacht. De neusgaten, ogen en oren van het waterzwijn bevinden zich vanboven op zijn kop, zodat hij al zijn zintuigen ook goed kan gebruiken wanneer hij aan het zwemmen is.

Waar woont de capibara?

Capibara’s komen voor in Zuid-Amerika. Ze leven als koppel of in familiegroepen en bouwen hun nest aan de oever van een rivier, meer of moeras. Je vindt ze voornamelijk terug in beboste gebieden. Op het warmste moment van de dag vertoeven ze het liefst in het water, verder leven ze meestal op het land. Het zijn dan ook planteneters die zich voeden met grassen, waterplanten en zachte boombast. Ook granen, meloen en maïs staan op hun menu. Capibara’s eten ook graag hun eigen keutels op, om op die manier zoveel mogelijk voedingsstoffen uit hun eten te halen.

Wie bedreigt de capibara?

Waterzwijnen zien er zo schattig uit, dat je je niet kunt voorstellen dat andere dieren op deze mega-cavia’s zouden willen jagen. Natuurlijk werkt dat in de natuur niet zo. Capibara’s zijn het geliefde hoofdgerecht van zowel jaguars, anaconda’s, alligatorschildpadden als kaaimannen. Door de ontbossing waar de mens verantwoordelijk voor is, verliezen ze ook hun leefgebied. Ook dat is een bedreiging voor het voortbestaan van deze schattige waterzwijntjes.

Leuke weetjes

Dit beestje ziet er niet alleen heel koddig uit; het heeft ook gekke gewoontes. Zo rollen waterzwijnen in de modder om zich te beschermen tegen de zon. In tegenstelling tot de meeste andere zoogdiersoorten, is het vrouwtje meestal zwaarder dan het mannetje. De naam capibara betekent ‘heer van het gras’. Het geluid dat een capibara maakt, lijkt op het blaffen van een hond. Capibara’s kunnen gemakkelijk onder water zwemmen en hebben de mogelijkheid om 5 minuten lang onder water te blijven zonder tussendoor adem te komen halen. Je kunt een capibara in principe als huisdier houden, maar in Nederland en België is dit verboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here